Alati

MITSUBISHI.RS

Baterija električnih automobila kao napajanje za domaćinstvo

El. pošta Štampa

Yomiuri Shimbun

Micubiši Motors Korporacija objavila je u ponedeljak da kompanija namerava da do kraja godine  na tržište izbaci uređaj koji će omogućiti da električni automobil i-MiEV obezbedi napajanje za aparate za domaćinstvo kao što su kuvala za rižu u slučaju nužde.

Ovaj uređaj, koji će omogućiti upotrebu i-MiEV-e litijum-jonske baterije kao sredstva napajanja za električne aparate, verovatno će privući pažnju ljudi kao mobilni izvor energije visokog kapaciteta, u svetlu Velikog zemljotresa u istočnom Japanu koji je mnoge domove odsekao od napajanja električnom energijom.

Kompanija je za lokalnu administraciju u razorenim oblastima obezbedila oko 80 električnih automobila. U odgovoru na anketu koju je kompanija sprovela, mnogi ispitanici odgovorili su da bi voleli da imaju mogućnost da “skuvaju rižu”.

Trenutno, i-MiEV može da obezbedi energiju za napajanje mobilnog telefona i laptopa preko adaptera koji se uklapa u automobilski upaljač za paljenje cigareta. Ipak, automobil ne može da napaja električne uređaje za domaćinstvo jer je za to potrebno više energije.

Kako bi odgovorili na trenutnu situaciju, kompanija je odlučila da predstavi uređaj koji obezbeđuje priključak od 100 volti u toku godine, godinu dana pre nego što je prvobitno planirano.

Kompanija planira da postavi limit za potrošnju energije od 1500 vati, što će potrošačimma omogućiti da napajaju većinu kućnih aparata kao što su kuvala za rižu ili veš mašine.

Micubišijev i-MiEV opremljen je litijum-jonskom baterijom kapaciteta 16 kilovati po satu što je jednako prosečnoj potrošnji domaćinstva za 1,5 dan.

Došlo je do velike nestašice benzina nakon  zemljotresa i cunamija od 11. marta, dok je snabdevanje električnom energijom uspostavljeno relativno brzo u podrčjima sa višom nadmorskom visinom.