Alati

MITSUBISHI.RS

Vi ste na strani: Naslovna » Briga o kupcima » Homologacija

Homologacija

El. pošta Štampa

Homologacija vozila odnosno delova i uređaja na vozilu je ispitivanje i utvrđivanje skladnosti ispitivanih delova prema evropskim pravilnicima ili smernicama koje se odnose na ispitivani deo i na određenu kategoriju vozila. Provera homologacijske podobnosti vozila koja se uvoze i prvi put registruju neophodna je u Republici Srbiji. Svako vozilo i njegova pripadajuća dokumentacija, osim propisom izuzetih, pre uvoznog carinjenja podvrgavaju se homologacijskom pregledu. Potrebno je pojmovno razlikovati homologaciju vozila odnosno nekog dela i uređaja na vozilu od provere homologacijske podobnosti vozila.

Homologacija vozila

Homologacijsko ispitivanje mogu obavljati samo međunarodno priznate laboratorije i nakon ispitivanja (ako je deo vozila u skladu s zahtevima pravilnika ili smernica prema kojoj je ispitivanje obavljeno), proizvođač dela mora na ispitivani deo postavljati znak kojim se dokazuje da je deo homologacijski ispitan. Proizvođači automobila ili delova za automobile, pre početka proizvodnje nekog novog vozila ili dela na njemu, moraju obaviti homologacijsko ispitivanje pre početka prodaje nekog vozila tako da sva vozila kada stignu na tržište moraju imati na sebi homologacijske oznake.

Homologacijom vozila, odnosno određenih delova na vozilu ispituju se uređaji bitni za sigurnosno i ekološko funkcionisanje vozila.

U području sigurnosti ispituju se uređaji bitni za aktivnu sigurnost vozila (npr. kočnice, upravljački mehanizam, gume, svetla, signalni uređaji i dr.), za pasivnu sigurnost vozila (npr. sigurnosni pojasevi, sigurnosna stakla, smanjenje opasnosti od požara, unutrašnja oprema vozila i dr.) i opšte sigurnosni zahtevi (npr. zaštita od neovlašćene upotrebe, brzinometar, merenje potrošnje i snage goriva i dr.). U području ekologije ispituje se emisija izduvnih gasova iz motora, emisija čvrstih čestica iz motora, buka, i dr.Sertifikat homologacije, vezan za uvoz polovnih Mitsubishi Motors vozila iz inostranstva, mozete dobiti popunjavanjem zahteva koji ćete poslati na Inoto d.o.o., Karadjordjeva 69 ili tel/fax: 011 20-22-331

Zahtev za izdavanje potvrde o usaglašenosti sa normom Euro 3

U Republici Srbiji informacije neophodne za homologaciju vozila mozete dobiti: